sobota 17. září 2011

Plesová maska roku.

V 60. létech se v jednom městě objevila během školního plesu  maska, která vyvolala rozruch nejen v sále, ale také pak na okresním výboru KSČ a na školském odboru ONV.

Do sálu vběhla osoba mužského pohlaví, jak by řekl příslušník SNB. Její maskou a současně jediným oděvem byl velký jutový pytel, jinak nic. Vpředu byli dva malé otvory pro oči a otvor pro ústa. Vzadu ale velký otvor na holém mužském zadku. Maska neprodleně začala tančit. V jedné ruce držela velký krajíc chleba a v druhé velký kus točeného salámu. Během tance vrazil tento očividný nepřítel života v míru a v socialismu salám do otvoru v pytli na zadku, důkladně tam salámem zarajboval a pak jej vytáhl potřísněný něčím hnědým a nabízel okolním tanečníkům. Protože nikdo si nechtěl (nevím proč ) pochutnat, maska se s nepředstíranou rozkoší zakousla do salámu sama.

Maska, ještě než přijeli příslušníci, stačila zmizet. Později jsem se dověděl, že student, známý rošťák, měl na zádi neviditelně umístěnou nádobu s hořčicí.

Tento příběh jsem v jiném městě vyprávěl jednomu studentovi. Poté mě jednou navštívil a vyprávěl mi s povzdechem, jak dopadl, když totéž provedl ve své rodné vísce. Při útěku ze sálu, před odmaskováním, byl zadržen místními opilými pořízky a předčasně odmaskován. Celá vesnice byla ohromena, když se zjistilo, že je to Jeník, nejslušnější chlapec v obci. Maminka s babičkou proplakaly prý celé nedělní dopoledne. V Jeníkův prospěch dlužno říci, že jako slušně vychovaný hoch z ideově vyspělé rodiny neměl holý zadek, ale mimo pytel měl na sobě podvlékačky. A navíc, jak by to vypadalo, kdyby syn předsedy JZD měl holý zadek.