pondělí 6. února 2012

Dnes budu ...

Dnes budu topit svému plynovému kotli. V noci mi klesla teplota v místnosti s kotlem, přestože jsem měl ucpaný přívod vzduchu, na plus 1 stupeň. Kotel jsem měl vypnutý. Takže budu topit elektrickým topidlem na nízký výkon. Pokud nechám běžet kotel po celou noc, bude topidlo zapnuté také. Pochopitelně, otvor na vzduch odkryji.

Dnes má být v noci ještě větší zima, mají padat teplotní rekordy. Ráno jsem měl u domu minus 17,5stupně.

Stále se neodvažuji zveřejnit popis rozmrazování kotle nebo topení. Bez dostatečných znalostí konstrukce kotle a topení je to velmi nebezpečné dobrodružství. Po rozmrazení nesmí být zamrzlý žádný bezpečnostní prvek - expanzní nádrž, pojistný ventil, výškoměr vody v topení (někdy ukazuje v metrech, jinde zase v barech, kPa, atm., atd.), teploměr vody na kotli. Pochopitelně, nesmí být zamrzlý kotel, ani potrubí k expanzní nádrži. Otázkou je, jak poznat, že ty různé části systému jsou skutečně rozmrazené.

Nejhorší řešení je roztopit kotel bleskově papírem, třískami, pak dřívím a naložit ho plně uhlím. Tento postup stál již mnoho životů. Pokud jste něco takového přežili, měli jste obrovské štěstí, asi nebyl systém hodně zamrzlý, nebo nebyl vůbec zamrzlý. Pokud zamrzne voda v nádobě na podlaze u kotle, dá se předpokládat, že kotel je zamrzlý také. A nejen kotel.

I když jste schopni rozmrazit kotel a povedlo se vám, jak se domníváte, ho rozmrazit, v žádném případě ho neroztápějte prudce. Nejdříve spalte postupně  několik výtisků novin, pak na papír položte trochu třísek, zapalte a sledujte výškoměr a teploměr, přikládejte pak jenom třísky a sledujte přístroje a také zvuky v topení. Pokud se nezvýšil prudce tlak (výška) nebo teplota, přiložte trochu polínek, nikoliv plný kotel. Polínka musí být krátká, aby šla rychle vyhrabat z kotle na podlahu, kdyby se neobvykle zvýšil tlak (výška) nebo teplota. Také se mohou ozývat neznámé zvuky, nebo začnou otřesy v potrubích. Museli-li jste vyhrabat polínka, nechejte otevřená dvířka, aby se kotel chladil. Odejděte z kotelny, nechejte otevřené dveře nebo okna, kvůli explozi. Snížíte tím případné destrukční účinky a zvýšíte také chlazení kotle. 

  TOTO NENÍ DOSTATEČNÝ NÁVOD NA ROZMRAZENÍ A ROZTOPENÍ KOTLE PO ROZMRAZENÍ!!! JENOM ČÁSTEČNĚ INFORMUJE O TOMTO ŽIVOTU NEBEZPEČNÉM PROBLÉMU!