čtvrtek 2. února 2012

Kysličník uhelnatý

Přečtěte si, prosím, tyto články na Seznamu.cz o nebezpečí při výskytu kysličníku (oxidu ) uhelnatého. Zadejte adresy :

1. Kysličník uhelnatý.
2. Otrava kysličníkem uhelnatým.
3. Už víte vše o otravě kysličíkem uhelnatým?

U třetího článku je diskuse. Přečtěte si, jaké problémy měla jedna rodina s tímto plynem a karmou. Zachránil je až detektor kysličníku uhelnatého.

Kysličník uhelnatý vybuchuje při 12 až 74 % ve vzduchu. Je ve svítiplynu. Že tento oxid bouchá, jsem předtím nikdy neslyšel. Vždycky se jen hovořilo o otravě. Přitom stačilo trochu přemýšlet. Věděl jsem, že je hořlavý a že uniká komínem, pokud se nespálí v kotli a že je to např. u uhelných kotlů závažná ztráta energie nevyužité pro vytápění. Tato schopnost vybuchovat vysvětluje jeden jev, když byl kotel naložen uhlím a byl po určitou dobu už přivřen kouřový vývod. Pokud se otevřela dvířka prudce, nahromaděné plyny  se bleskově vznítily a vylítlo to dvířky ven, třeba na neopatrného topiče. V tomto sportu byly bezkonkurenční pilinová kamna. Dnes by se řeklo - jednička na trhu.

Pokud se kysličník uhelnatý nesetkal po uvolnění z uhlí se vzduchem a s potřebně teplým prostředím, utekl komínem. Proto uhelné kotle mají tzv. přívod sekundárního vzduchu a spalovací prostor potřebné velikosti. Nestačí jen ten "první" vzduch pod rošty. Litinové univerzální kotle VSB-4 měly ve spalovacích prostorech speciální šamotové tvárnice. Nikoliv pro ochranu kotle, ale pro vypálení kouřových plynů.  Šamot je totiž nejen žáruvzdorný, ale je také veledůležitý katalyzátor spalování, což se všeobecně neví. Umožňuje spálit oxid uhelnatý při nižších teplotách než bez něj a u jeho povrchu dochází intenzivněji ke slučování se spalovacím vzduchem. Pokud se na kotli VSB-4 vyhodily rozbité tvárnice, snížil se výkon kotle a kotel příšerně kouřil z komína. Tmavý, hustý a dusivý kouř. Píšu to zde proto, že někomu to může vysvětlit něco s jeho uhelným kotlem.

  A ještě něco : Při 1,28 % kysličníku uhelnatého ve vzduchu dochází k okamžitému bezvědomí a nebezpečí smrti do 1 až 2 minut. Proto také někdy zemřeli i záchranci. Běžná plynová maska je nepoužitelná. Při otravě menší koncentrací bolí příšerně hlava a dlouho. Vím z vlastní zkušenosti.

Pokud vám stále páchne kotel a kotelna kouřem, i když máte klapku do komína otevřenou naplno, neotálejte a napište závěť. V tom zápachu je obsažen i kysličník uhelnatý, i když je to plyn bez zápachu!!! Kupte si ihned detektor kysličníku uhelnatého a namontujte ho jen při zhasnutém kotli a dokonale vyvětrané kotelně. Pokud jste kaskadér-amatér, jako jsem byl já v tomto směru na zotavovně v Beskydech, a nikdo vás nezviklá, otevřete alespoň dokořán dveře nebo okna a větrejte velmi dlouho, než tam vejdete. Toto vám prodlouží nepatrně život, nebojte se, zubatá si vás stejně najde. Bohužel, já jsem v tomto směru měl pech, mne bezcitně jednoho dne vyhodili do hodiny ze zotavovny pro hulvátské chování vůči šéfovi zotavovny. Holt, život není vždy procházka růžovým sadem.

Víte, jak to dělají bojínkové? Zavolají si kominíka, ten se hned kouká do komína, zda tam nejsou napadáni ptáci nebo uvolněné cihly, kouká jak je vysoký komín, jaký je průměr otvoru komína, jaký je výkon kotle a také hledá nějakou díru do komínu navíc, kterou by se přisával falešný vzduch. Také ho bude zajímat velikost otvorů pro přívod vzduchu a zda se vůbec používají. Dobrý kaskadér takové otvory něčím zaháže, adrenalinu není nikdy dost.