čtvrtek 2. února 2012

Plynový kotel s elektronikou ...

Plynový kotel s elektronickou výbavou má být chráněn přepěťovou ochranou. Tento druh ochrany prodává např. OBI. Také počítače, televizory a další elektronika  mají být chráněny přepěťovou ochranou. Použijte alespoň poslední (třetí) stupeň  přepěťové ochrany. To je stupeň nejbližší spotřebiči. Bývá to např. prodlužovačka s několika zásuvkami. Není to běžná prodlužovačka, je dražší a musí být na obalu uvedeno, že jde o výrobek se zabudovanou přepěťovou ochranou.

U plynových kotlů nebývá dovoleno použití prodlužovaček a sdružených zásuvek. Pokud máte kotel připojen kabelem s vidlicí (zástrčkou) do zásuvky v blízkosti kotle, není to ještě správně. Kupte ještě přepěťovou ochranu bez kabelu. Je to krabička, která se zastrčí do zásuvky u kotle a má vevnitř přepěťovou ochranu. Tato krabička má svou zásuvku na 230 V a do té se teprve zapojí zástrčka kabelu od kotle. Prodává např. OBI. Cena několik stokorun. Přepěťové ochrany některých výrobců nebývají prý kvalitní.

Pochopitelně musíte mít v pořádku  zapojení zásuvky na zdi, uzemnění, pojistky, atd. V elektronické části kotle bude jistě trubičková pojistka. Trubičkové pojistky jsou buď "rychlé" nebo "pomalé". Nesmí se to zaměnit. Mezi trubičkovými pojistkami třeba se stejnou hodnotou 1 Amper je závažný rozdíl, pokud jedna je rychlá a druhá pomalá.

Hlavní vypínač musí být mimo kotel. Vypínání na kotli nestačí. Zde záleží na požadavcích výrobce a předpisech. I když zhasne displej po vypnutí na kotli, v kotli je ještě proud. Kotel je úplně bez proudu až po vypnutí proudu do kabelu vedoucího do kotle.

Tyto informace projednejte ještě s revizními techniky na elektro a na kotle. Nevěřte hned tomu, co kdo napíše, např. Strauss. Mohou být nové předpisy, změny. Nekvalitní ochranné prvky mohou situaci ještě zhoršit.