středa 1. února 2012

Pokračování : Pozor na expanzní nádrže

Plynový kotel vám může zamrznout, i když jste ho startovali a nebyl zamrzlý, a to pokud vypnou elektriku nebo vypadne proud u vás a vy o tom nebudete vědět. Proto mějte na zemi u kotle stále nádobu s vodou. Dnešní moderní plynové kotle mají velmi malý objem vody, měděné potrubí rozvodu (ty tenoučké trubičky) mohou velmi rychle zamrznout. Záleží na velikosti mrazu, době, po kterou byl kotel bez proudu, na velikosti otvoru pro přívod vzduchu, na rychlosti ochlazování místnosti s kotlem.

Moderní kotle mají ochranu proti zamrznutí, ale ta je závislá na el. proudu. Na noc kotel vypínám, ucpu spolehlivě přívod vzduchu z venku a startuji až ráno. Ráno nesmím zapomenout na otevření přívodu vzduchu. Viděl jsem velký plynový kotel (přes 100kW) téměř ucpaný mastnými sazemi, protože někdo po delší dobu nechal zakrytý přívod vzduchu a netěsnosti oken a dveří nepropouštěly dost vzduchu.

Dnes se prodávají detektory kouře a kysličníku uhelnatého. Obzvláště detektor kysličníku uhelnatého by měl být v koupelně u karmy, lépe řečeno u stropu koupelny. V blízkosti kotle - u stropu nad kotlem nebo podle doporučení návodu.

Nevím, jak jsou chráněny turbokotle a kotle poloturbo při výpadku proudu, jak jsou konstruovány.

Kotel má být umístěn v prostoru, kde teplota neklesne pod nulu. Pokud tomu tak není , má být systém naplněn nezamrzající kapalinou.Kdysi byly s takovou kapalinou velké problémy. Jak je to dnes, nevím. Ochrana kotle proti zamrznutí, která reaguje při teplotě topné vody plus 4° C, vyžaduje el. proud. Každý kotel tuto ochranu nemá.

Výměnou starého topného systému i se starým kotlem se může změnit situace. "Starý medvěd" měl velké ztráty tepla do okolí v kotelně a téměř nikdy nemohl zamrznout, protože místnost kolem něj byla dostatečně teplá. Nový systém s minimem vody , ale se stejným výkonem má malé tepelné ztráty v místnosti kotle a může dojít k poklesu teploty v  místnosti kotle pod nulu. Pokud se měděné trubičky zaizolují, teplota kolem kotle ještě klesne. Zde je třeba rozhodovat podle konkrétní situace. Řešením je také radiátor v tomto prostoru. U toho je nutno hlídat otevření ventilu za větších mrazů.

Pokračování - zřejmě ještě bude.