středa 25. července 2018

A zde je potvrzení mých názorů z článku o utkání Brno - Jihlava

Nechtěně to potvrdil fotbalový expert deníku Sport, známý trenér, trenér U16, Václav Kotal. Kotal je s kvalitou českých hráčů smířen. V článku "Plzeň změny zvládá nejlíp" (20.7.2018) na námitku redaktora, že o naší lize se léta tvrdí, že je takticky svázaná a bojovná a že na frak dostává kreativita, odpověděl : "Ano, to je ale dáno úrovní hráčů. Můj názor je ten, že v Česku máme trenéry, kteří dokážou zhodnotit schopnosti mužstva a uzpůsobit tomu styl boje. Jestliže nemám nadprůměrné jedince, musím o to více pracovat na organizaci hry."

A k tomu dodám já : "Ano, je to dáno úrovní hráčů. V Česku máme trenéry, kteří dokážou zhodnotit schopnosti mužstva a uzpůsobit tomu styl boje. Jestliže nemáme nadprůměrné trenéry, nikdy nebudeme mít nadprůměrné hráče. Sny o tom, že někde v Kančí Lhotě se narodí fotbalový zázrak, který bude střílet branky od pěti let jenom do šibenice, zůstanou jenom sny. Jestliže se bude i nadále trénovat jenom pro českou ligu, zůstane český fotbal ve své bublině - mimo Evropu. Taktický, bojovný, nudný. Pokud budou kreativita, soudobá míčová technika ignorovány, pokud nebudou technické nedostatky individuálně odstraňovány kompetentními trenéry techniky, budeme se v TV dívat i nadále na zamyšlené trenérské taktiky u lajny, kteří přemýšlejí o dalších a dalších nákupech hráčů, kteří po nějaké době nebudou to pravé ořechové a bude třeba zase nakupovat."

Otázka zní, kde sehnat kompetentní trenéry techniky? Vím jen o několika : Tomáš Rosický, Pavel Nedvěd, Patrik Berger. Já to vím, ale oni to o sobě asi nevědí. Vysoké technické kvality mají, otázkou je, jaké schopnosti by měli v roli učitelů techniky evropské úrovně.

Pokud jste si položili otázku, co je to za blba, který tady píše ty nehorázné zrůdnosti, vydržte. Až bude vhodný čas a bude mi povoleno popsat prokázanou, skutečně úspěšnou výchovu kvalitního fotbalisty v Čechách jinými způsoby, možná změníte názor, možná si řeknete, jak je možné, že se tak nepracuje již dávno. A budou to šťavnaté informace, to mi věřte. Chci-li být úspěšný, tak použiji jiné způsoby než ty předešlé. Udělám to jinak. Stačí najít jenom to "jinak". Ale kde ho hledat?  Mamma mia!

V tetovacím salonu to nekoupíš, tvrdou výchovou fotbalového "otroka" to nedokážeš. Vychovat fotbalovou osobnost, to je to, oč tu běží.