pondělí 16. července 2018

Francie - Chorvatsko 4:2

Chorvatsko, kterému jsem nefandil kvůli politickým provokacím hráčů, ukazovalo sympatickou cestu jak hrát proti dobré obraně. Tvrdost, důraz, kvalitní, rychlí, urostlí křídelní útočníci, všichni hráči rychlí v práci s míčem v soubojích, středová řada hrající s přehledem a posedlá souboji, účinný přihrávkový systém bez bezradnosti například Angličanů. Nikam nevedoucí přihrávkový kolotoč Angličanů končil před velikým vápnem soupeře (Belgie). Přihrávky Chorvatů v kterékoliv části hřiště nebyly projevem zoufalství, ale sebejistými činy kolektivního, efektivního přístupu. Chorvati se nejevili jako mužstvo složené z dobrých a nevalných hráčů - jako mužstvo, ve kterém někteří hráči neměli co pohledávat. Jako každý pes, jiná ves. Jako je tomu v současnosti v naší reprezentaci.

Chorvati byli naladěni - všichni! - na velmi vysoký výkon. Možná to bylo trenérem, možná se hoši "rozpálili na vysokou provozní teplotu" sami. Každopádně je to jedno inspirativní pojetí jak hrát v dnešní době kvalitní fotbal. Hrát na dva urostlé, rychlé chlapy na křídlech, pohotově střílející, nahrávající, pronikající přes dobré obránce do vápna a dobře ovládající centry ze stran. Podobný, fyzicky zdatný chlapík, Rumun, hrál kdysi proti Plzni jako levé křídlo v některé evropské soutěži. Rychlý, technik, střelec. Mužstvem byla asi bývalá Steaua Bukurešť. Dnes se jmenují jinak. Místo jména jakási zkratka.

Dále je třeba odstranit zvyk hrát bez výbušnosti, hrát bez techniky potřebné pro hru ve vysokých rychlostech. Hru ve vysokých rychlostech je třeba umět jako hru v poklusu. Také by nebylo špatné naučit se kopat do balonu oběma nohama. A naučit se přihrávky, které se u nás neumějí. Např. přihrávky Kevina de Bruyne - špičkového špílmachra Manchesteru City a belgické reprezentace. De Bruyne je také jenom člověk. Aby český hráč zvládl bleskové odpichy z místa jako Chorvati, musí se nejdříve naučit bleskové přesné práci s míčem - jako Chorvati. To se dá naučit rychle a pak je to třeba stále udržovat na potřebné úrovni tréninky "nadzvukových" startů s míčem. Pochopitelně každý má svoje rychlostní možnosti. To ovšem neznamená nenaučit se startovat s míčem na hranicích svých možností.

Na nácvik bleskových odpichů použijte odrazovou zeď, stěnu nebo odrazovou síť. Stačí také betonová podezdívka plotu. Pomocí fotbalového "boxu" získejte rychlé, pohotové nohy a naučte se držet míč stále na zemi u nohy. S poskakujícím míčem bude start pomalý. Naučte se tedy míč srazit do potřebného směru tak, aby zůstal na zemi a v potřebné vzdálenosti od nohy. Dále : postavte se po nakopnutí míče na zeď bokem ke zdi a s rychlým odraženým míčem bleskově zpracovaným vyrazte podél zdi (tedy rovnoběžně se zdí) kupředu. Opakujte třeba třistakrát, až přijdete na nejlepší provedení. Opakujte nalevo i napravo podél zdi. Pozor! Špičkový fotbal se skládá z takových zdánlivých prkotin. Z množství takových prkotin.  Prkotin, které soupeři, který je neovládá, dělají velké potíže a na čele chmury. Čestné slovo pionýra!

O tréninku na odrazových stěnách jsem psal na tomto blogu už víckrát.