čtvrtek 5. července 2018

Výchova fotbalisty pro vyšší evropskou úroveň (4)

Odrazová stěna nebo odrazová síť

Tyto odrazové trenažéry jsou nezbytnou pomůckou pro zvyšování technických kvalit. Na těchto trenažérech je třeba nacvičovat technické prvky potřebné pro dnešní fotbal a také prvky, které bych nazval individuálně kreativní, to jest libovolné prvky podle nálady či v rámci objevovacích pokusů fotbalisty.

Technické prvky potřebné pro dnešní fotbal jsou povinné, nesmí se připustit jejich obejití, nedbalý nácvik, podcenění. Nacvičují se s nejvyšší koncentrací, doba potřebná k osvojení se v žádném případě nesnižuje. Přitom doba k osvojení jednotlivých prvků je u jednotlivých fotbalistů rozdílná. Trenažéry se používají právě proto, aby se doba osvojení nějakého prvku zkrátila a také proto, aby se některé prvky daly vůbec naučit. Když se dívám na naše ligové fotbalisty, tak vidím spoustu v potřebné kvalitě nenacvičených prvků dynamické techniky, které by se daly bez problémů odstranit. Pokud se má zvednout úroveň našeho fotbalu, musí se zvednout - mimo jiné - technické kvality, a to u všech hráčů. A pochopitelně na vyšší evropskou úroveň. Povedlo-li se zvednout běžecké kvality našich fotbalistů a téměř všichni ligoví hráči nemají problém vstupovat do soubojů mnohokrát po dobu zápasu, musí se plošně také zvednout technické kvality všech hráčů, má-li se náš fotbal zařadit do vyšší evropské kategorie. Tím neříkám, že moje metody povedou k tomu, že budeme vítězi Ligy mistrů UEFA, Evropského poháru, mistry Evropy, mistry světa, nebo mistry naší sluneční soustavy. Ale můžeme hrát fotbal, za který se nebudeme stydět, fotbal, který bude vzbuzovat respekt a který bude generovat zajímavé hráče pro Evropu se zajímavou cenou.

Dále : navrhuji něco, co jsem zatím nikde nezjistil. Prosadit výchovu fotbalových univerzálů. Univerzalita těchto hráčů by byla dvojího druhu :

1. Univerzalita hráčská. Hráč by byl po léta připravován na kvalitní výkony v útoku, ve střední řadě a v obraně. A také na roli špílmachra, což znamená efektivně reagovat na situaci na hřišti, využívat možností spoluhráčů podle jejich předností a momentálního postavení ve hře. Kdysi tak hrála Barcelona, pokud jde o špílmachry - ve svých nejlepších dobách. Každý hráč viděl hřiště "špílmachrovsky" - více nebo méně. A nejvíce Xavi Hernández, zvaný El Maestro - neoficiální mistr světa v herním přehledu a v "přihrávkovém dispečinku".

2. Univerzalita technická. Každý hráč by ovládal přihrávky všech potřebných druhů, trestné kopy, rohové kopy, hru oběma nohama, vedení míčů na potřebně vysoké úrovni, hru hlavou, přesné centry z křídel, střelbu z voleje, střelbu různými částmi nohou, bleskové starty, účelný driblink, "šerm" nohama v soubojích a další prvky techniky potřebné v dnešním fotbalu a fotbalu blízké budoucnosti.

Pokud jste se tomu všemu výše uvedenému dosyta zasmáli, budu pokračovat dál. A abych se sám ještě více znevěrohodnil, něco o sobě : nikdy jsem nebyl trenérem, nikdy jsem nehrál ligu, nikdy jsem nehrál dlouhodobě fotbal v dospělosti. Prostě jedna fotbalová nula z množiny českých fotbalových nul. Takže to tvrzení, které nyní uvedu, berte, či neberte vážně : To, co jsem napsal dnes o fotbale, se týká i fotbalu budoucnosti. O tom, jaký fotbal budoucnosti bude. Kdybych byl miliardář, tak bych lacině, bez nesmyslně drahých nákupů si pořídil mužstvo podle svých představ z běžných českých kluků s psychickými a fyzickými náležitostmi pro fotbal emotivní, dívatelný a fortelný. Mamma mia!

Když někoho naučíte kopat do balonu na vysoké úrovni, tak je pak schopen hrát kreativně, tedy nejen podle trenérových požadavků. Takový zapálený hráč přidává do hry něco navíc. To, co nelze snadno nařídit. To, co je charakteristické pro rozdílové hráče. To, co vyhrává těžké, vyrovnané zápasy. Viz Modrič, Ronaldo, Marcelo. A také Vincek Novák z Kančí Lhoty. Nevolejte do Lhoty. Není k mání. Je na něj uvalena vysoká výstupní klauzule : 5 metráků brambor, stokilové prase a 2 brankové sítě. A 1000 Kč bez udání dárce.

Neberte si to tak. Bude ještě hůř. Budu ještě pokračovat! Z Kosmonos zdraví Bizon baskervillský, po kolena již v hrobě.

Promiňte mi to heslo, které prý k fotbalu zapomněl zveřejnit  Jaroslav Vrchlický : Kdo chvíli stál, již čurá opodál! (Prý to mělo být burcující heslo pro české fotbalisty nelítostně utlačované rakousko-uherskou monarchií.)

Právě mi přišla SMS : Vrchlický to nezveřejnil, protože by opsal zčásti Jana Nerudu. Neruda totiž napsal : Kdo chvíli stál, zůstal neomluvitelně v ofsajdu!

Promiňte, ještě jedna anonymní SMS. Jan Žižka údajně řekl po bitvě u Sudoměře : "Kdo chvíli stál, dostal jednu z voleje cepem, až se mu protočily panenky. Němčík jedna nezvaná!"