úterý 24. července 2018

Utkání 2. ligy Brno - Jihlava 1:3

Protože to neumožňuje žádný zákon, tak za to, jak hrálo Brno, nikoho nezavřou. Tři tisíce diváků vyprovodily po utkání brněnské hráče do šatny pískotem. Nedávno skončilo MS v Rusku a na hře Brna se to neprojevilo. Asi to bude nějakou neznámou oční chorobou, která znemožňuje spoustě lidí v českém fotbalu vidět letité nedostatky. Když nevidím nedostatky, tak je nemohu odstraňovat.

Pak také existuje druhá skupina v našem fotbalu, která nedostatky dosti přesně vidí, ale neví, jak je odstranit. Proto je možné, že se do druhé ligy dostávají hráči, kteří se nenaučili kopat do balonu na potřebné úrovni v době od dětství až do dospělosti. Fotbalistům je od dětství blokován fotbalový růst, těm zapáleným, pracovitým bylo znemožněno dosáhnout úspěchů, které by odpovídaly jejich možnostem. Tito fotbalisté, až se stanou trenéry, budou také zodpovědně blokovat růst svých svěřenců, aniž to budou vědět. A to jen proto, že se používají neúčinné postupy, že se věří názorům, které nikdo neprověřuje, které nikdo není schopen vyvrátit.

Ve světě se hraje jinak. Ve světě se hraje mnoha jinými způsoby. Ale hrát tak nešikovně, individuálně nezkušeně jako Zbrojovka, to se hned tak nevidí. Ohromující je, jak se naučili čeští hráči vyjadřovat v tisku a v TV. To jsou přímo fotbaloví trenéři, ne-li fotbaloví diplomati. Já jsem se domníval dříve, že jim jejich rozhovory v deníku Sport vylepšovali redaktoři Sportu, ale oni skutečně tak mluví. Když neumějí kopat do balonu, nebylo by pro ně i pro nás lepší, že by se na hraní vykašlali a raději se věnovali provozování nového sportovního deníku, ve kterém by psali o fotbalu, ale - pozor! - pravdivě. Mohli by psát o tom, co vlastně trénovali, že hráli takové příšerné zápasy. Které trenéry by bylo dobré hnát klackem zato, že  tyto trenéry zajímalo jenom udržet se v lize bez ohledu na úroveň hry. Kolikrát jsme četli vyjádření nějakého českého trenérského boha, že krása fotbalu musí jít stranou, důležité je bodovat. Přeloženo z češtiny do češtiny : úspěšný fotbal nemusí být krásný, chytrý, musí být vybojován jakýmkoliv způsobem. Hlavně tvrdostí, bezohledným napadáním, simulováním a dodržováním příkazů trenéra. To je ta perverzní fotbalová estetika trenérů, kteří na úspěšné, chytré vedení ligových mužstev nemají. Takového pakoně poznáte podle toho, že ihned po příchodu k mužstvu prohlásí, že mužstvo je kondičně zanedbané. A dá hochům zabrat tak, že pak leží "v oboře, nožičky nahoře a přejí si umřít". O tom, že mužstvo je především vedle po technické stránce, mluvit nebude, protože o nabývání technické "kondice" nemá ponětí. A nedostatečné technické kvality se neřeší, protože v naší zemi platí pro trenéry výhodný názor, že je to nedostatkem talentovaných hráčů. A přes tento stále opakovaný názor nejede vlak.