pondělí 2. července 2018

Brazilie hrála jako kdysi ve slavných dobách

Brazilie - Mexiko 2:0. Tentokrát Neymar hrál v tom slavném stylu velkých brazilských hvězd minulosti. Pohyb a souhra Brazilců v prostoru připomínaly velké doby brazilského fotbalu. Willian ještě hráčsky vyrostl. Willian použil několikrát ten bleskový start s míčem, který ovládali také Diego Maradona, Pelé, Rivelino a někteří další. Umí jej také Chilan Sanchez, který asi už nehraje za Arsenal. To je jiný start s míčem než používá většina hráčů. Běžně si hráč předkopne míč kupředu a vyrazí za ním. Předkopnutý míč mu může ukopnout soupeř. "Willianův start" se používá jenom proti jednomu obránci v určitých situacích. Až to zase zahlédnu, pokusím se to pak přesněji popsat. Nebo to najdu na internetu. V okamžiku startu to vypadá, že se hráč v okamžiku - hned po startu - dostal na maximální rychlost! Výborné pro odpoutání od soupeře. Prvek, který patřil a bude stále patřit do inventáře veledůležitých prvků míčové techniky. Jan Žižka tomu prý říkal : řízená jednosměrná exploze na trávníku.

Práce s míčem před startem, při startu a po startu - to je to, oč tu běží. Sanchez se tak u postranní čáry odpoutával od dvou soupeřů při jejich společném napadání. Pro napadaného velmi těžká situace -u lajny a k tomu dva dobří soupeři. Sanchez přímo od čáry "vystřelil" do hřiště do volného prostoru jako blesk nebo jako vrabec z úkrytu v keři. Žádný driblink, žádné zoufalé kvedlání s míčem u nohou dvou agresivních soupeřů. Bleskový odpich do volného prostoru. Jako zapnutí přídavného spalování u tryskáče v kritické situaci. S tím se nenarodíte, to se musíte naučit. Je k tomu také potřeba nemít svalová vlákna jako želva, ale mít kvalitní lidská rychlá svalová vlákna.

To, že Brazilie hrála dobře, neznamená, že vyhraje MS. Každé utkání je jiné. Třeba taková Belgie je výborné ofenzivní mužstvo.