čtvrtek 2. srpna 2012

Případ pro investigativní reportéry Kosmonoského zpravodaje

Protože se ve Zpravodaji uvolní místo po rozhovorech s p. Klepáčem, nepochybuji, že po několik měsíců bude veřejnost na tomto místě seznamována s případem Keříky na Masarčíkově náměstí. Občané jistě budou žasnout nad spoustou informací, které pro ně trpělivě posbírá oddělení investigativní žurnalistiky Zpravodaje.

Dovíme se konečně, co to tam roste, či neroste, kde se to snad válelo v příkopu, než to někdo vysadil na náměstí. Dovíme se, jak se to pojednalo, či nepojednalo v projektu, jaké byly požadavky na substrát nebo materiál z černé skládky, který byl třeba nápaditě použít. Pokud keře dodala nějaká školka, nebo zahradnictví, jistě bude vyvráceno obludné podezření, že keře, které nikdo nechtěl koupit už dlouho, které tam ležely bez naděje na prodej, byly za nemalý peníz zasazeny u školy. Také bude vyvráceno podezření, že nejde o staré keře, tzv. odkopky, které získáme snadno tak, že vykopeme keř, který někde zaplevelil nějaké prostranství a tento pak rozkopneme na několik nových keřů. Netvrdím, že je to tak, nejsem investigativec, jenom se mi zdálo, že jeden keř měl hodně starou větev na to, aby to byl mladý, růstem posedlý chasník.

Dále se asi dovíme :
1. Kdo to měl zalévat.
2. Kdo to přebíral.
3. Zda je to v záruce.
4. Co je v projektu.
5. Kolik byla cena 1 keříku.
6. Kdo to zasadil - odborníci, nebo kdokoliv, kdo je po ruce, jak to u stavebních firem bývá?
7. Byl k úpravě tohoto úseku vůbec projekt?
8. Kolik stála jedna lavička v tomto prostoru?

A na závěr mi, vážení čtenáři, dovolte, abych zde nebojácně a otevřeně řekl : "Hongiri, fobno moade - nurme dari".

Toto si jistě někteří na akci zúčastnění za rámeček nedají.

A ještě otázky pro toho, který to připustil : Nechal byste si to líbit na své zahradě? Vybral byste si právě takové keře ze soudobé bohaté nabídky?