čtvrtek 15. října 2015

Holandsko - Česko 2:3

Parádní podívaná díky holandské chybné taktice. Holanďané se s bohorovnou sebedůvěrou vykašlali na disciplínu v obraně. Asi tak jak to učinili vloni Brazilci na mistrovství světa. Hráli ten jejich útočný fotbal a spoléhali se na to, že nás rozstřílejí díky ofenzivním hvězdám jako jsou Huntelaar, Van Persie a Depay. A protože mají zřejmě dobré srdce, nechali nás útočit také. Pokud necháš českého reprezentanta připravovaného ofenzivním trenérem Vrbou zpracovávat půl hodiny míč, protože to dříve nedokáže, máš na průšvih založeno. Vytvoříš mu podmínky jako v české lize a český plejer ožije jako politý živou vodou. Češi - ti nejlepší - stále ještě disponují zajímavou českou fotbalovou inteligencí, pokud je ovšem někdo těsně nebrání, jako to dělali nedávno Turci. Pokud naše hráče někdo zodpovědně brání, je velmi rychlý a lépe umí pracovat s míčem, lépe nahrávat, tak se naše hra zhroutí. Hráči se stávají bezradnými, soupeři naroste hřebínek a lehce čte naši hru. To se stává i lepším mužstvům, to potkává i špičková ligová mužstva Německa, Británie, Španělska a Itálie. A bývá to někdy velmi překvapivé a k fotbalu to patří.

Překvapili mě svou disciplínou Turci. Divocí Turci hráli velmi moderní soudobý fotbal s výbornou obranou a rychlými šikovnými útočníky. Dnes výborná obrana znamená, že obránci jsou bleskoví, techničtí, výborně bránící a útočně uvažující a nepředávající míče soupeři množstvím špatných přihrávek a bezhlavými, bezradnými odkopy nazdařbůh.

Také Villareal, který hrál nedávno s Plzní, má výborné rychlé, technické a dotěrné vlčáky v obraně. Bez technických, rychlých obránců se dnes nedá úspěšně hrát. A i taková mužstva jako je Barcelona, mají problémy s obránci. Kde jsou ty časy, kdy hrával Puyol? Dnes tam mají např. hráče, který se tam nehodí kvůli malé fotbalové mazanosti a nevalné technice. Jmenuje se Mathieu. Pokud hrají dva soupeři - hodně vyrovnaní - je i jeden horší hráč velkou přítěží. Každý, kdo hrál fotbal, to jistě zažil - to zoufalství, když nějaký hráč nestačí duchu hry, tomu, co se na hřišti děje. To je horší než hrát jenom v deseti.