pátek 23. října 2015

Schalke 04 - Sparta 2:2

Překvapivě dobrý výkon Sparty. Na to, že Sparta má rychlostně, vytrvalostně a fyzicky horší většinu hráčů než Schalke, je to velký úspěch. Úspěch trenérů. Schalke je nyní v německé lize na 3. místě! Úspěch Sparty nebyl výsledkem smůly Schalke. Pojetí hry Sparty dělá cizím mužstvům potíže. A to přesto, že někteří hráči vzbuzují dojem, že běh trénovali někde v české 1.A třídě a že tomu moc nedali. Velmi dobře je to vidět na Krejčím a Dočkalovi. Krejčí běhá stylem hráče, který nikdy netrénoval sprinty, jeho běh nemá eleganci a lehkost vyběhaného matadora. Potřebuje správně posilovat, tak jak to praktikovali u německé reprezentace američtí fitness trenéři, které do Německa kdysi přivedl Jürgen Klinsmann. Dočkal má asi vrozený odpor k rychlému pohybu zpět při obranných akcích. Dost možná, že už současný stav je pro ně maximum a na víc jejich tělo nemá. Oběma také chybí potřebná výbušnost (bleskové zrychlení) pro dnešní evropský fotbal. Zase se to dá získat vhodným posilováním, akcelerovanými běhy do kopce, atd. A pochopitelně tréninkem vedení míče adekvátním ku zvýšené výbušnosti. Např. u Konatého je vidět, že kvalita vedení míče neodpovídá jeho velké rychlosti při hře. Pokud by se to vyřešilo, byla by cena Konatého velmi zajímavá.

Pokud jde o častou střelbu vysoko nad bránu, která je vidět i u velmi dobrých evropských mužstev, stačí se naučit na odrazových stěnách klopit správně nárt a častým tréninkovým opakováním si to zafixovat tam, kam se to zafixovat má. Pochopitelně, že se nepálí nikdy v záklonu. Když jsem se to kdysi v mládí naučil na vratech od stodoly, střílel jsem pak při zemi, nebo v malých výškách nad zemí. Úplně jsem se odnaučil střílet pod břevno. Naučený sklopený nárt je výhodný při šlapáku soupeře na míč po zemi nebo na nohu při přízemním střetu. Odskáče to pak soupeř. Tréninkem střelby nártem se zpevní oblast kotníku. Pochopitelně to musí být tisíce střel nártem (oběma nohama) na odrazové stěně. Kvalitní střelba nártem je u nás vzácností.

Bez tréninku na odrazových stěnách se nikdy nedovíte, jakých úžasných věcí jsou vaše nohy schopné. Bez odrazových stěn nikdy nezískáte takový kopací kumšt, jaký na stěnách získáte rychle a snadno.