úterý 6. října 2015

Zlín - Jablonec

Překvapila mě špatná hra Jablonce. Nejen mizerná kopací technika přihrávek, ale také všechno to ostatní, co s přihrávkami souvisí. Např. malá rychlost přihrávek v okamžicích, kdy měly být rychlé. Přihrávky vzduchem, když jediná správná volba v takové situaci (z hlediska hry) byla přihrávka po zemi. Rádoby rozvážné, neuspěchané zpracovávání míče v době, kdy už měl být míč dávno pryč. Čekání na přicházející přihrávku místo výbušného startu proti přihrávanému míči s následující bleskovou, pro soupeře neočekávanou překvapivou přihrávkou.

Všechno to, co zde uvádím, se dá snadno léčit trenažérovým tréninkem dynamické míčové techniky. Každý může získat techniku, odpovídající požadavkům dnešní doby a odpovídající jeho fyzickým předpokladům, např. rychlostním možnostem. V naší lize jsou někteří hráči hodně rychlí. Bohužel jejich nedostatečná technika jim neumožňuje využít jejich rychlost.

Pokud někdo má možnost trénovat na trenažérech, musí trénovat s postupným zvyšováním rychlosti, nesmí provozovat neefektivní, nikam nevedoucí pinkání na odrazovou stěnu. Odrazové stěny umožňují individuální trénink výbušných startů na míč, střelbu bez přípravy, bleskové zpracovávání různě odražených míčů, bleskové odesílání přesných přihrávek do různých míst, na různé vzdálenosti, atd. S využitím různých pomůcek pro tento systém se dá trénovat samostatně, případně ve dvou. Tímto individuálním tréninkem je možné se technicky připravovat na současný, vysoce technicky náročný kolektivní fotbal. Na bleskovou přesnou práci s míčem ve vysokých rychlostech.