pátek 2. října 2015

Villareal - Plzeň 1:0

Nádherné utkání. Plzeň hrála daleko lépe než v lize a přesto prohrála. V současnosti vedoucí mužstvo španělské ligy předvedlo fotbal, o kterém sním a který bych chtěl vidět i na našich hřištích. Plzeň mě překvapila zvýšeným důrazem na kvalitu, přesnost přihrávek, zrychlením pohybu oproti naší lize. Přesto pohyblivost, rychlost Villarealu byla ještě vyšší. Hráči Villarealu byli nejen rychlejší, ale také lépe než Plzeň ve vysokých rychlostech pracovali s míčem. Prohrát s takovým kvalitním mužstvem 1:0 na jeho hřišti není ostuda.

Dnes se nedá hrát špičkový fotbal bez mimořádně rychlých a technických hráčů ve všech řadách. Villareal má také velmi dobrého trenéra. Souhra hráčů, kondice, spolupráce při napadání, akcelerace se získaným míčem, vysoká úroveň přehledu u všech hráčů, blesková práce při zpracování míče a při startu s míčem - to všechno a ještě hodně dalších pozoruhodných prvků hry svědčí o důrazu tohoto trenéra na detaily soudobého špičkového fotbalu. Jak to dělá, že všichni hráči mají takovou vysokou kvalitu a že tam nejsou hráči, kteří by tam byli jen z nepochopitelných důvodů, jak je to někdy vidět i u velkých slavných evropských mužstev?

Např. Real na jaře nepracoval jako dobře seřízená mašina. Pojetí hry některých hráčů bylo v rozporu s tím, co utkání potřebovala. Něco podobného se projevilo i v práci brazilského reprezentačního trenéra na posledním mistrovství světa a skončilo to katastrofou. Tentýž trenér také byl kdysi příčinou neúspěchu Chelsea Londýn. Tehdy měl rozpory s hráči, např. i s P. Čechem.

Aby mužstvo hrálo v dnešní době na vysoké úrovni, musejí být všichni hráči velmi rychlí, musejí mít smysl pro kolektivní hru vysoké úrovně a musejí mít technickou výbavu vysoké kvality pro takový náročný kolektivní fotbal. Nedávno bylo v televizi utkání Barcelony v Lize mistrů. Někteří její hráči vyvolávali otázku, jak to že takové hráče mohla Barcelona koupit? Hráče, kteří nezapadají do koncepce hry Barcelony, kteří nejsou schopni na patřičné úrovni spolupracovat s hvězdami Barcelony a kteří očividně nejsou schopni sami se  zlepšit a které se zřejmě nikdo ani nepokouší zlepšit. Jako tomu ostatně také bývá u nás.