sobota 31. října 2015

Otec vyznamenaného Petra dál bojuje za změny

Jako velkou čest vnímá Karel Vejvoda, otec studenta Petra, který loni položil život při obraně své spolužačky, vyznamenání syna medailí Za hrdinství z rukou prezidenta republiky. Petrovi rodiče i nadále pokračují v úsilí změnit systém péče o psychiatrické pacienty. Petr byl zavražděn loni ve Žďáru nad Sázavou pacientkou psychiatrie, když přišel na pomoc dívce, kterou si agresivní schizofrenička vzala jako rukojmí.

Vejvodovi stále pokračují ve snahách o to, aby legislativní změny minimalizovaly nebezpečí, např. zavedení zákonných kontrol potenciálně nebezpečných pacientů v ambulantní péči. Nikdo totiž nehlídá, zda berou léky a nikdo nezjišťuje, proč nepřišli na kontrolu, jak řekl Karel Vejvoda.

Tolik tedy páteční Právo.

K tomu dodám, že v naší zemi je určité množství psychiatrů a sester na psychiatrických odděleních. Ten počet nemusí být dostatečný pro provoz psychiatrických oddělení, ale je dostatečný na to, aby se mezi nimi našli lidé, kteří konečně začnou mluvit. Je vyloučeno, aby všichni byli lhostejní, aby všem to bylo jedno. Je vyloučeno, aby všichni byli natolik duševně nedovybaveni, aby nebyli schopni pochopit rizika vyplývající ze současného stavu. Těch tragédií s bývalými pacienty už bylo dost. Pokud to nevadí nekompetentně kompetentním, tak nám, občanům, to vadí. Nám stačí bohatě ti doposud neodhalení devianti, kterých bude vždycky dost.

Doufám, že to neskončí jako obvykle, že se totiž halasně začne realizovat akce na poukazování na zbytečný strach z deviantů, tak jako se realizují některými organizacemi akce proti strachu z imigrantů, jako se realizovaly akce proti strachu z radaru, proti strachu z reforem, proti strachu z 2. důchodového pilíře, apod.  A když se to nepovedlo, tak se konstatovalo, že se to nevysvětlovalo dostatečně. Čili - bylo do toho vloženo málo peněz.

A hlavně si připomeňme moudrá slova ředitelky kosmonoské psychiatrie : Zbytečným šířením informací o útěcích pacientů by se šířila panika.

A k tomu Raut : Hloubku tohoto vyjádření není běžný občan schopen pochopit. Možná se to povede až za sto let, až tu budou jiní běžní občané s jednotně upravenými mozky.

A ještě něco pro ředitelku a jí podobné : Šířením názorů o zbytečných obavách občanů, vyvoláváte ještě větší obavy občanů o tom, že to asi nebude se zdejší psychiatrií v pořádku. Paniku (a to prospěšnou, aby se věci daly do pohybu) by asi vyvolaly pravdivé a co nejobsáhlejší informace o dění nejen v kosmonoské nemocnici. Nevím, kolik lidí - mimo Petrova otce - se snaží změnit situaci. Zajímalo by mě, zda vůbec někdo takový je mezi personálem zdejší nemocnice.